Somber

      Reacties uitgeschakeld voor Somber

8 juli 2015

Griekenland heeft een nieuw dieptepunt bereikt. En dan doel ik niet op de financiële situatie. Die is al tijden slecht, slechter, slechtst. Dat de banken bijna zonder geld zitten zou je inderdaad kunnen zien als een nieuw dieptepunt, maar ik bedoel iets anders.

De Grieken hebben Mark Rutte aan het somberen gekregen. ‘Ik ben zeer somber over deze top, ik ben ook heel somber over de vraag of Griekenland eigenlijk wel tot oplossingen wil komen,’ hoorde ik premier Mark Rutte gisteren zeggen. Onze blijmoedige premier, die altijd lachend op de foto staat, altijd ontspannen door de politiek lijkt te wandelen en er wel eens te laat achter komt dat de situatie toch erger is dan hij dacht, onze ambassadeur van het positivisme, hij is somber. En dat hebben de Grieken gedaan!

Eerlijk gezegd ben ik er wel blij mee dat de premier eerlijk durft toe te geven dat hij er een hard hoofd in heeft. Niemand heeft er iets aan als hij de werkelijkheid alleen maar oppoetst. Naar mijn mening heeft zijn optimisme aan kracht ingeboet. Hoe vaak heeft hij al niet beweerd ‘dat een akkoord dichtbij was’ na een lange dag vergaderen, terwijl dat akkoord in de verste verten niet te bekennen viel? Inmiddels vertrouw ik het niet meer. Eerst zien, dan geloven.

Maar de sombere Rutte geloof ik meteen. Nu geeft onze minister-president Glas Halfvol toe dat het glas minder-dan-halfvol is door duidelijk te zeggen dat het glas misschien wel bijna leeg is. Als Mark Rutte sombert over Griekenland, terwijl hij daar nota bene zelf een campagne tégen startte, dan moet het wel heel slecht gesteld zijn met Griekenland. Hij heeft immers naar eigen zeggen niet zoveel talent voor somberen.

Tot gisteren gaf ik de Grieken nog het voordeel van de twijfel, maar nu ze zelfs het optimisme afpakken van onze premier, vind ik het welletjes geweest. Laat die Grexit maar komen.

www.groningerkrant.nl