OV-chippraat

      Reacties uitgeschakeld voor OV-chippraat

Voor mij ligt een nostalgische blauwe strippenkaart. Eentje van het oude stempel: er staat nog f12,50 boven. Mijn hele jeugd moest ik het doen met de nationale strippenkaart: een strook karton met vijftien of 45 strippen, die je heel zorgvuldig moest bewaren. Op de achterkant stond te lezen waarom: ‘Alleen een onbeschadigde kaart met prijs is geldig.’ Je kon altijd precies zien hoeveel strippen je nog over had, maar de kaart had wel een houdbaarheidsdatum. Na een tariefswijziging, wat regelmatig voorkwam, was de strippenkaart nog maar 12 maanden geldig. Ik koester deze juweeltjes uit mijn jeugd.

De strippenkaart werd vervangen door de OV-chipkaart: een plastic pasje dat makkelijk in je portemonnee past en waarmee je van alle soort OV gebruik kunt maken. Als je de kaart uit je jaszak haalt, kun je niet zien hoeveel saldo er nog op staat. Je kunt er zelfs niet eens zeker van zijn dat hij niet beschadigd is. Vaak genoeg gaan OV-chipkaarten stuk zonder dat er ook maar een krasje op zit. Daarentegen is de kaart wel langer ‘houdbaar’: vijf jaar.

Deze week is er in de pers uitgebreid aandacht besteed aan klachten rondom het vervangen van de OV-chipkaart. Na vijf jaar verloopt een OV-chipkaart en moet er voor €7,50 een nieuwe worden aangevraagd. Mensen klagen dat ze geld moeten betalen terwijl hun oude kaart nog prima werkt en dat het zoveel gedoe is om je saldo vervolgens terug te krijgen. De Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer vindt dat het vervangen van een OV-chipkaart vanwege de verloopdatum gratis zou moeten zijn, als een soort beloning omdat mensen er netjes mee om zijn gegaan. Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-chipkaart, staat volledig achter de vervangingskosten. Zij geven aan dat mensen niet alleen betalen voor de kaart, maar ook voor de dienstverlening die ze daarmee krijgen.

Naar mijn mening zijn er veel grotere problemen met de OV-chipkaart dan dat je geld moet betalen als je er vijf jaar mee gechipt hebt. Zo zijn er nog steeds regelmatig problemen met het inchecken en uitchecken. Nog onlangs kon er in een grote stad in Nederland gratis gereisd worden omdat ‘het systeem eruit lag’. Bovendien blijken OV-chipkaarten onbetrouwbare stukjes plastic te zijn. Ook al behandel je ze met zoveel liefde als je in je hebt, toch kan het voorkomen dat er op onverklaarbare wijze iets stuk gaat. En dan moet je maarliefst €11,- betalen. Wees blij als het je lukt om vijf jaar lang zonder problemen met dezelfde chipkaart te reizen! Mij is het nog niet gelukt.