Onze minister-president

      1 reactie op Onze minister-president

Het was weer een historisch moment maandagavond, de toespraak van premier Mark Rutte vanuit het Torentje. Geen gebruikelijke zet. Dat is waarschijnlijk precies waarom hij negen maanden geleden voor het eerst voor deze vorm koos en waarom hij dat gisteravond weer deed. Als Rutte een toespraak houdt vanuit het Torentje dan heeft hij iets heftigs te melden. Dat was ook zo: Nederland gaat in lockdown, nog strenger dan in het voorjaar. Ruim 8,4 miljoen mensen keken naar deze toespraak van onze minister-president.

Onze minister-president, ja. Ook al staan mijn politieke voorkeuren haaks op die van de VVD en ben ik na al die jaren behoorlijk zat van de luchtigheid die Rutte uitstraalt, toch blijft hij onze minister-president. Mijn minister-president. We moeten het ermee doen, in elk geval tot de komende verkiezingen. Ga er maar aan staan: een land leiden tijdens de grootste crisis die we in vredestijd hebben gehad. Ik moet er niet aan denken. En Rutte zit achter zijn bureau, gesteund door een foto van Thorbecke op de achtergrond en hij houdt een speech. Een speech waarmee hij het land weet te verenigen, in elk geval op dat moment voor de buis.

Die 8,4 miljoen kijkers hebben ook gehoord tot welk niveau we als land gedaald zijn. De fluitkoren drongen door tot in het torentje en verstoorden het ernstige moment. En daarmee lieten deze demonstranten heel duidelijk merken wat voor probleem we hebben in Nederland. Rutte wil namelijk het liefst de weg bewandelen van de eigen verantwoordelijkheid. We moeten het samen doen, je bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag, samen krijgen we corona onder controle. Hij heeft ook meerdere keren aangegeven dat hij eigenlijk helemaal niet ‘de baas’ wil zijn.
Maar blijkbaar moet dat wel. We denken dat we verstandig kunnen omgaan met vrijheid, maar dat is niet zo. Dat is de afgelopen tijd wel gebleken. Als we ons allemaal keurig aan de regels hadden gehouden, was deze lockdown niet nodig geweest. Maar we zijn eigenwijs, we volgen de regels op onze eigen manier, besluiten dat regels voor anderen gelden maar niet voor ons of verklaren eenvoudigweg dat corona niet bestaat en doen ons eigen ding.

En het gaat dieper dan eigenwijsheid. Het heeft ook te maken met respect. Respect voor elkaar, respect voor gezag, respect voor mensen die moeilijk werk doen, respect voor mensen die de taak hebben gekregen ons land te leiden. Ook al ben je het totaal niet met hem of zijn beleid eens, Mark Rutte is wel onze minister-president. Daar mogen we best wat meer respect voor hebben.

Bij sommige mensen haalt deze crisis het beste in hen naar boven. Ik weet dat heel veel mensen zich de afgelopen negen maanden naar hun beste kunnen aan de maatregelen hebben gehouden. Daar wil ik niets aan af doen. Er zijn ook veel mensen die zich in deze tijd juist extra inzetten om anderen te helpen. Chapeau!
Maar deze crisis haalt bij een andere groep het slechtste naar boven. Eigenwijsheid, egoïsme, gebrek aan respect, het wordt allemaal pijnlijk zichtbaar. Het fluitconcert afgelopen maandag was wat mij betreft daarin een nieuw dieptepunt.

Één reactie op “Onze minister-president

Gesloten voor reacties.