Meneer de minister-president, slaap zacht

      Reacties uitgeschakeld voor Meneer de minister-president, slaap zacht

20 augustus 2015

Gisteren was een zwarte dag voor de Nederlandse democratie. Tijdens het Griekenlanddebat, dat ogenschijnlijk aardig rustig verliep, werd binnen de VVD een vuil, ondemocratisch spelletje gespeeld. Hoezo Volkspartij voor Vrijheid en Democratie?

Het begon al met het feit dat Halbe Zijlstra niet de moeite had genomen om bij het debat aanwezig te zijn. In plaats daarvan liet hij Mark Harbers de kastanjes uit het vuur halen. Harbers had het moeilijk in het debat. Hij kwam met een slap verhaal, wat hij maar moeizaam kon verdedigen. Op twitter vroegen mensen zich zelfs af wanneer hij in huilen zou uitbarsten. Maar wat nog erger was dan Harbers optreden, was het verhaal waarmee hij naar de kamer moest.

Het standpunt van de fractie van de VVD was namelijk volledig ruggengraatloos en had niets te maken met de inhoud van het akkoord over het derde steunpakket. Nee, eigenlijk was de fractie helemaal niet voor het akkoord. Maar met de VVD in de regering kan dat natuurlijk niet, dus was de officiële mening van de fractie toch voor het akkoord – met uiterst zorgwekkende argumenten. De andere landen in Europa hebben namelijk ook hun verzet tegen het akkoord gestaakt. Zij willen niet nog een crisis erbij hebben naast alles wat er nu al gaande is in Europa. Het is politiek niet handig om nu het veto te gebruiken, want dat is niet goed voor de verhoudingen in Europa en dat zou wel eens voor veel politieke onrust kunnen zorgen in Nederland. Dat heeft de VVD er niet voor over, aangezien het niet zeker is dat zo’n veto het gewenste effect zou hebben. Daar komt nog bij dat er dan in Den Haag nog meer over Griekenland gepraat wordt in plaats van over de binnenlandse problemen. Bovendien – en dat was nog het ergste – heeft het kabinet toch al een mening gevormd over dit akkoord. Daar sluit de fractie zich bij aan. Het heeft geen nut om tegen te stemmen, het pakket komt er toch wel.

Bam! Daar gaat onze democratie. Siebrand Buma vroeg zich terecht af waarom we nog een Tweede Kamer hebben, als de Kamer geen ‘nee’ meer mag zeggen. Dan kunnen we de Tweede Kamer net zo goed opheffen. Emile Roemer constateerde dat de democratie in Europa om zeep is geholpen. Harbers zei het immers al: het maakt niet uit wat we vinden, Europa gaat er toch wel mee door. Ik vind dat hier een fundamenteel probleem werd aangesneden. De taak van de Tweede Kamer is het controleren van het beleid van de regering en in te grijpen als de Kamer het daar niet mee eens is. Er was gisteren veel kritiek op het derde steunpakket en de manier waarop de regering daar mee om is gegaan. En in plaats van dat Mark Rutte al deze oppositie serieus neemt, benadrukt hij steeds weer dat het kabinet niet om toestemming vraagt, dat het kabinet geen steun van de Kamer nodig heeft.

In de tweede termijn diende Alexander Pechtold een motie in om het derde steunpakket te steunen. Verder werden er nog zeven ‘negatieve’ moties ingediend. Mark Rutte ontraadde alle moties, ook die van Alexander Pechtold. Want, zo zei hij, het is een staatsrechtelijk kwetsbare motie, omdat het kabinet helemaal geen toestemming van de Kamer nodig heeft. Siebrand Buma doorzag het spelletje wat de premier hier speelt: door deze motie te ontraden, kan de VVD-fractie tegen de motie stemmen zonder dat het kabinet gezichtsverlies lijdt. Rutte ontneemt de VVD-fractie de vrijheid om zich uit te spreken tegen het beleid van de regering, om een onafhankelijke mening te hebben. Terwijl hij toch eerder in het debat na een vraag daarover de Kamer verzekerde dat er geen politieke druk is uitgeoefend op de fractie van de VVD en dat de VVD zelfstandig een mening vormt. Natuurlijk, meneer de minister-president.

Vervolgens steunde de VVD de motie van Pechtold inderdaad niet, in tegenstelling tot de PvdA. Oh ja, en nu waren Zijlstra en Samsom er opeens wel… Maar Rutte heeft geen toestemming nodig en Europa doet toch wel wat ze zelf willen, dus de ECB heeft gisteravond gewoon toestemming gekregen om in fases een nieuw steunpakket aan Griekenland over te maken. Het signaal naar de Nederlandse kiezer is duidelijk: het maakt niet uit wat je stemt, de Tweede Kamer heeft toch niets in de melk te brokkelen.

Meneer de minister-president, welterusten.
Slaap maar lekker in je ivoren torentje.
Denk maar niet aan al die fractieleden
die je gisteren van hun mening hebt beroofd.
Denk maar niet aan al die Nederlanders
wiens politieke vertrouwen is verdwenen.
Droom maar van je vriendjes in Europa
die je prijzen om je verantwoordelijkheid.
Droom maar dat het wel zal lukken ditmaal,
dat dit pakket een goede beslissing blijkt te zijn.
Schrik maar niet te erg van alle oppositie,
van de slappe praatjes van uw eigen partij.
Je weet toch ook zo langzamerhand wel
dat democratie alleen maar een mooi woord is.
Meneer de minister-president, slaap zacht.