Keuzevrijheid

      Reacties uitgeschakeld voor Keuzevrijheid

Bij de intocht van Sinterklaas dit jaar was er een rol weggelegd voor het fictieve dorp Kruisigem, dat zogenaamd in Limburg ligt. Naast het plaatsnaambordje stond een kruisbeeld in de berm, waardoor Kruisigem geen associaties meer opriep met Doetinchem of Gorinchem, maar met de kreet ‘Kruisig hem’, uit het lijdensverhaal van Jezus.

Hoewel ik geniet van de taalkundige en maatschappelijke lagen in het Sinterklaasjournaal, deed dit grapje pijn. Ik heb serieus een moment overwogen om de tv uit te zetten, maar heb dat toen toch niet gedaan. Ik vind het programma te leuk en ik wil mijn zoontje niet de dupe laten worden van een misplaatste grap.

Op sociale media bleek dat ik niet de enige christen was die aanstoot had genomen aan deze woordspeling. Sommige mensen hadden daadwerkelijk de tv uitgezet, anderen uitten alleen hun ongenoegen op Twitter. De NOS vond het zelfs belangrijk genoeg om er een artikel aan te wijden.

Zo werkt vrijheid van meningsuiting dus. Je mag in Nederland zeggen wat je wilt. Je mag in Nederland zelfs op nationale televisie grapjes maken over iemand die door een deel van de bevolking als heilig wordt beschouwd. En als er een grap wordt gemaakt die voor jou te ver ging, mag je daar ook wat van zeggen.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie tweette over het voorval: het mag, maar respectvol is het niet. Daarmee benoemt hij iets wat ik in de huidige maatschappelijke discussie over vrijheid van meningsuiting mis. Alles mógen zeggen, betekent niet dat je alles moet zeggen. Als ik het met mijn leerlingen over vrijheid van meningsuiting heb, probeer ik ze dat te leren. Vrijheid van meningsuiting is bijvoorbeeld geen excuus voor pesten. Je kunt ook vrij zijn om te zeggen wat je wilt en er dan voor kiezen om respectvolle dingen te zeggen of om een ander niet te kwetsen.

Vrijheid van meningsuiting is een onaantastbaar recht. Daar op een respectvolle manier gebruik van te maken, is een keuze.