Geen kemphanen maar kemphennen

      Reacties uitgeschakeld voor Geen kemphanen maar kemphennen

Zondagochtend was het eerste televisiedebat in de campagne voor de aanstaande verkiezingen. Rick Nieman ontving de nummers 2 van de PVV, VVD, SP, D66 en CDA, allevijf dames. Met veel interesse keek ik naar dit debat, waarin de kemphanen even omzeild werden.

Eerlijk is eerlijk, het was een leuk debat. Nieman presenteerde het keurig, het format was goed uitgedacht en de dames hadden hun posities paraat. Maar veel beschaafder was het niet. Dames kunnen net zo goed flink door elkaar kakelen en de dames gedroegen zich volledig in lijn met wat we van de lijsttrekkers gewend zijn.

Jeanine Hennis van de VVD zat er duidelijk als afgevaardigde van een regeringspartij en was voortdurend bezig het kabinetsbeleid te verdedigen. Fleur Agema van de PVV interrumpeerde net zo ongepast als Wilders dat kan doen. Mona Keizer van het CDA koos vaak de verbindende positie die we mensen van het CDA vaker zien doen: rustig en netjes blijven, uitgaan van waarden en normen, niet laten opfokken. Stientje van Veldhoven (D66) en Renske Leijten (SP) kende ik nog niet zo goed. Van Veldhoven maakte op mij een ontspannen indruk, zij zat duidelijk heel goed in de stof. Leijten stelde zich observerend op. Ze bleef kalm en zocht de momenten uit om het SP-verhaal te spuien.

Er zaten een aantal momenten in het debat dat het er fel aan toeging. Dat er flink door elkaar heen gekakeld werd en ik bijna medelijden kreeg met Nieman. Toch vond ik het wel verfrissend om eens andere figuren met elkaar in debat te zien in plaats van altijd de nummers 1 op de lijst. Leuk initiatief van WNL, hoewel ik niet zoveel nieuws gehoord heb.