Buitengewone uitzending

      2 Reacties op Buitengewone uitzending

Geschrokken zette ik gisteravond de televisie aan. Op mijn telefoon kwam een nieuwsmelding voorbij van een incident bij de NOS! Natuurlijk dacht ik meteen aan de gebeurtenissen in Parijs. Ik zapte naar NPO1 om te zien of daar berichtgeving was. In het kwartier dat volgde sloeg mijn schrik om in verbijstering. Niet om wat er voor verschrikkelijks gebeurd was, maar om wat ervan gemaakt werd. Er was een incident, de situatie was volledig onder controle, er was niets meer gaande, maar toch werd er een live programma gemaakt alsof er ieder moment nieuwe ontwikkelingen zouden kunnen zijn.
Bij welke situaties worden normaal buitengewone nieuwsuitzendingen gehouden? Dat is bijvoorbeeld bij verkiezingen, als er daadwerkelijk elk kwartier nieuwe informatie binnenkomt. Dat is ook bij schokkende gebeurtenissen, zoals de aanslagen op 11 september, de moord op Pim Fortuyn of het neerstorten van de MH17. Maar er wordt geen speciale uitzending ingelast als per ongeluk de verkeerde man wordt geliquideerd in Amsterdam. Daar is alleen aandacht voor binnen de reguliere nieuwsuitzendingen. Er is ook geen speciale uitzending geweest toen de zogenaamde damschreeuwer op live televisie de 4 mei herdenking verstoorde.
Mijn punt is dit: eigenlijk is er gisteravond niets buitengewoon bijzonders gebeurd. Ja, iemand is het gebouw van de NOS binnengedrongen met een dreigbrief, maar er zijn geen gewonden gevallen, de politie heeft de man overmeesterd, het wapen was niet echt en de man was geen jihadist. Toch wordt dit incident zo breed uitgemeten, dat het lijkt alsof het een nationale ramp was.
Begrijp me niet verkeerd: ik snap heel goed dat het voor de mensen van de NOS een heel ingrijpende gebeurtenis was. Een vreemde man met een wapen dringt zomaar het zwaar beveiligde nieuwsgebouw binnen en eist zendtijd. Ik begrijp ook heel goed dat zo’n situatie nu enger voelt dan ‘vroeger’, sinds de verschrikkelijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Ik kan me voorstellen dat het voor de nieuwsmensen van de NOS misschien wel therapeutisch werkt om met een buitengewone nieuwsuitzending dit trauma te verwerken. Bovendien hebben anderhalf miljoen mensen een hele poos geen beeld gehad. Dat vraagt om een verklaring.
Toch vind ik dat de NOS hier niet goed mee om is gegaan. Ik vind dat journalisten verantwoordelijk zijn voor het nieuws dat zij de wereld in sturen. Als journalist heb je de moeilijke maar belangrijke taak om de mensen van de juiste informatie te voorzien, in de juiste proporties. Ik vind dat de NOS haar verantwoordelijkheid had moeten nemen om de mensen in Nederland te laten weten dat ze niet bang hoeven te zijn, omdat dit geen terroristische aanslag was en omdat er niemand gewond is geraakt. Dat was pas een buitengewone nieuwsuitzending geweest.

2 reacties op “Buitengewone uitzending

  1. bartsnel

    Marieke, was het niet zo dat juist RTL steeds haar programma onderbrak voor live beelden? De NOS had immers het scherm op zwart.

    1. AllieCalhoun

      Wat RTL deed weet ik niet, maar toen ik om half 11 de televisie aanzette, was er op NPO1 een buitengewone live uitzending bezig over wat er eerder die avond bij NPO1 was gebeurd. Daar schreef ik over.

Gesloten voor reacties.