Beschermd en vogelvrij

      Reacties uitgeschakeld voor Beschermd en vogelvrij

Als je nog geen 24 weken in de buik van je moeder zit, is je bestaan heel onzeker. En dan bedoel ik niet de kans dat je wel of niet uitgroeit tot een baby, maar dan bedoel ik je rechten als mens. Gelukkig ben je je daar niet van bewust, want je zou er spontaan zenuwachtig van worden.

‘Ook aan het begin van een zwangerschap zou er verplichte hulp mogelijk moeten zijn voor zwangere vrouwen die zich risicovol gedragen, bijvoorbeeld omdat ze drugsverslaafd zijn. Daarvoor pleit de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Nu komt de hulpverlening vaak pas na 24 weken in de zwangerschap op gang. Hulpverleners hanteren deze grens omdat tot die tijd een abortus mogelijk is,’ zo lees ik in de Telegraaf.

Die 24 weken intrigeert me. Ik dacht namelijk dat in Nederland de algemeen geaccepteerde mening was dat klompjes cellen pas een mens zijn vanaf 24 weken. Tot die tijd mag je als ouders nog bedenken of je wel of geen zin hebt in luiers en kinderopvang. Na 24 weken is een baby levensvatbaar en moet je er als ouders zo goed mogelijk voor zorgen.

Stel je voor dat het voorstel van de Raad wordt aangenomen. Dan wordt het bestaan van de foetus erg ingewikkeld. Als je dan vijftien weken in de buik van je moeder zit, ben je aan de ene kant een klompje cellen en aan de andere kant een mens. Daar zou je toch een gespleten persoonlijkheid van krijgen! Straks ligt er in de ene kamer een vijftien weken zwangere vrouw af te kicken om de kansen van haar baby te bevorderen, terwijl in de kamer ernaast een zwangerschap van vijftien weken wordt afgebroken. We leven in een rare wereld.

Toch hoop ik dat het voorstel het haalt. Ik ben namelijk een van die rare snuiters die ‘het’ al een mens vindt zodra twee helften DNA elkaar hebben gevonden. Ik vind dat een baby er niets aan kan doen in welke buik hij of zij moet opgroeien en dat ieder kind de best mogelijke start verdient. Wat je overigens niet moet lezen als een standpunt over abortus, daar wil ik mij niet aan branden. Ik wil enkel mijn verwondering delen, dat een ongeboren baby van twintig weken met dit voorstel wettelijk gezien zowel beschermd als vogelvrij is.