Barbecueën op het binnenhof

      Reacties uitgeschakeld voor Barbecueën op het binnenhof

17 juli 2015

Ja, dames en heren, geloof het of niet, maar onze volksvertegenwoordigers weten hoe je moet barbecueën! Ze zijn zelfs op de hoogte van de boodschappen die daarvoor nodig zijn. Je kunt dus wel zeggen dat de politiek dicht bij de burger staat.

‘Maar voorzitter, voor alle duidelijkheid. We kopen zo’n grote ronde ijzeren bak. We kopen briketten, we kopen aanmaakspul, we kopen hamburgers, worstjes, salades erbij. Als we dan dadelijk zeggen: Hee, maar dit is een barbecue! We hadden willen chinezen, of wat anders. Dan is dit toch het moment om te zeggen we willen geen barbecue, hè?’ – Alexander Pechtold

Hoewel deze vergelijking voor veel hilariteit zorgde tijdens het debat, maakte hij wel een ijzersterk punt. Afgelopen weekend is er namelijk een akkoord gesloten, wat eigenlijk nog geen akkoord is. Er is overeenstemming bereikt over de voorwaarden om over een akkoord te gaan praten. Er is, zogezegd, een boodschappenlijstje gemaakt voor de barbecue: dit hebben we nodig om tot een akkoord te komen, dit zouden de ingrediënten moeten zijn. Met dat boodschappenbriefje is premier Tsipras naar zijn parlement gegaan en met dat boodschappenbriefje is ook Rutte gisteren het debat ingegaan.

Wat er nu aan de hand is, is dit. Volgens de Nederlandse wet heeft premier Rutte geen toestemming nodig om boodschappen te doen. Hij mag onderhandelingen starten voor een akkoord zonder tussenkomst van de kamer. In andere landen is dat anders. In Duitsland bijvoorbeeld moet de Bondsdag het kabinet toestemming geven om onderhandelingen te starten. In Nederland komt het parlement er pas aan te pas, als er daadwerkelijk een akkoord is bereikt. En hoewel de term ‘agreekment’ doet vermoeden dat er een akkoord is, is dat er in werkelijkheid nog niet, een punt wat vooral de VVD geregeld aanhaalt: ze breken immers pas hun verkiezingsbelofte als dat uiteindelijke akkoord er echt ligt.

Het punt wat Pechtold maakt, is dit. Als je een boodschappenlijstje maakt voor een barbecue, en daarvoor alle spullen in huis haalt, is het niet handig om er daarna pas achter te komen dat niemand wil barbecueën. Nu zijn de voorwaarden van de onderhandelingen vastgesteld. Straks gaan die onderhandelingen uitmonden in een akkoord. Als de Nederlandse politiek dat akkoord niet wil, is het toch veel handiger om dat nu al te zeggen, nu de boodschappen nog niet gehaald zijn?

Rutte beroept zich op de regels die er bestaan – of in dit geval niet bestaan – over de omgang tussen kamer en kabinet. Er is simpelweg geen regel die het mogelijk maakt dat de kamer op dit punt een besluit neemt. ‘We vragen de Tweede Kamer nu niet om een besluit,’ zegt hij dan ook. De mening van de verschillende fracties in de Tweede Kamer is op dit moment niet relevant. Ze mogen er pas weer wat over zeggen, als ze voor een voldongen feit worden geplaatst.
Ruttes uitgebreide verleden bij Unilever komt nog wel van pas.

‘Nou valt het me zo op dat meneer Pechtold, die ik vaak beticht van enig elitarisme, wel weet hoe een barbecue werkt. Ik ben plezierig verrast, ik heb zelf bij Calvé gewerkt, ik ken ook de saus die erbij hoort.’ – Mark Rutte

Dat wordt barbecueën op het Binnenhof, deze zomer. Of wilden we toch eigenlijk chinees?

www.groningerkrant.nl